FODER TILL ETT DIGIVANDE STO

Jag har ett digivande sto som går på bete med sitt föl. Vad ska jag fodra henne med? Behövs det något mer än gräset och hur vet jag det? Det är ett bra bete med varierad terräng och än så länge mycket gräs, vi bor på västkusten. Kan behovet förändras under sommarens gång alternativt när fölet växer?

SVAR: Digivande stons behov av energi kan liknas med en tävlingshäst på elitnivå, hennes behov av protein är ännu högre än så. Gräs och bete är en bra näringskälla och ett perfekt val om det räcker till. Regn, soltimmar, skötsel och betets storlek i förhållande till antal hästar är avgörande för hur länge det räcker som föda. Generellt brukar gräsets näringsinnehåll minska efter midsommar, då behövs ofta extra tilldelning av foder till både stoet och fölet.

Om betet inte räcker kommer stoet att tappa vikt och falla ur. Ett bra tips är att hålla koll på hennes överlinje, smalnar hon av över ryggen behöver du stödutfodra, i första hand med ett näringsrikt grovfoder. Har du inte tillgång till ett tillräckligt näringsrikt sådant behövs även kraftfoder. Då är det viktigt att välja en skonsam sort som liknar gräset så mycket som möjligt, det vill säga högt fiberinnehåll och lågt innehåll av stärkelse.

Väljer du ett skonsamt foder kan fölet äta samma som mamman. På ett föl ska man skönja revbenen något (synligheten ska försvinna ju äldre det blir), överlinjen ska vara muskulös och fölungen får gärna ha en hjärtformad rumpa – detta är tecken på att den har fått tillräckligt med protein. Att vänja föl vid foder redan innan avvänjningen är bara positivt. På så sätt är fodret bekant och inte ett stresspålägg, det är redan tillräckligt stressigt att skiljas från sin mamma.

Såväl stoets som fölets behov kommer att förändras löpande. De första veckorna växer ett föl väldigt snabbt och diar ofta, mellan tio och tolv gånger i timmen. Efter hand sjunker digivningsfrekvensen och därmed förändras bådas behov.

Foto: Kristin Harms

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.