FODRAR JAG RÄTT?

Jag har en valack på tio år som är travare men alltid gått som ridhäst. När jag fick honom hade han högt kors och var dåligt musklad samt hade mycket muskler på undersidan av halsen istället för på nacken. Nu ser han bättre ut och har musklat till sig ordentligt. Han går fem till sex dagar i veckan och har fått följande: Fem kilo hö, ett kilo vardera av hackad lusern och Granngårdens egna müsli samt en deciliter linfrökaka och en tesked magnesium. Utöver detta har han fått mash de dagar han rids. Fodrar jag rätt?

SVAR: För att kunna göra en så bra foderstat som möjligt är det bra om man har en analys på grovfodret som hästen ska fodras med. Det är denna man utgår ifrån när man bygger upp en foderstat. Vi rekommenderar ett intag på minst 1,5–2 kilo torrsubstans per 100 kg kroppsvikt av grovfoder men eftersom han haft svårt med vikten får du gärna ge mer än så. Prova dig fram när han står på box och ge vad han orkar äta upp. Var noga med att gammalt grovfoder inte ligger kvar i boxen och trampas runt. Detta blir lätt ohygieniskt och hästen kommer inte att äta det då. Lusern är ett bra komplement ifall han inte orkar tugga stora mängder grovfoder alternativt om du är begränsad till en viss mängd i stallhyran. I sådana fall kan man tillsätta lusern i en separat krubba. Lusern är ett grovfoder, men fördelen jämfört med hö/ hösilage är att du på en mindre giva får i honom mer näring. Om han inte tar sig på bara grovfoder, inte håller hull och muskulatur bör du även tillsätta ett kraftfoder. Välj ett fiberrikt kraftfoder med bra proteinråvara och ett högt fettinnehåll. Med detta menar jag en fibernivå från 15 procent och över, mängden protein får gärna vara 90–150 gram smältbart råprotein per kilo och fettinnehållet bör vara åtminstone 5 procent. Jag vill också rekommendera att du kontrollerar din hästs munhälsa regelbundet samt följer upp hästens parasitstatus. Ta hjälp av din veterinär till detta.

Har du en fundering?

Skicka ett mail till direct@krafft.nu så hjälper vi dig. Skriv gärna med information om din häst så som kön, ras, ålder, arbete, hull och annat som kan vara bra för oss att känna till. Vill du ha hjälp med att räkna en foderstat så skicka med din grovfoderanalys.